FRUITFUL CITY (Infobrief 6)

Hoe langer hoe meer bezoekers

Nog 43 dagen te gaan tot de sluiting op 9 oktober. Eindelijk hebben de media de positieve kant van de Floriadeontdekt. Dat is te merken aan de bezoekersaantallen. Het begint door te dringen hoeveel moois er te zien is, hoeveel boeiende innovaties er zijn op het gebied van land en tuinbouw, en hoe prachtig tussen al dat moois de inzending van de Almeerse Kerken staat te pronken. Het is vaak  dringen op de beeldenroute rond de Tiny Church.
We mogen veel kerkelijke groepen begroeten. Daaronder zijn Groene Kerken en kerkelijke gemeenten en parochies die bezig zijn om Groene Kerk te worden. . De protestantse  gemeente van Veenendaal spande met meer dan 60 mensen de kroon.

 Een bijzonder bezoek kwam uit Denemarken. Een groep van 20 predikanten maakte een studiereis om te ontdekken hoe Nederlandse kerken omgaat met secularisatie, vergrijzing en krimp. Er werd o.a. een bezoek gebracht aan de Oude Kerk in Amsterdam (die als kerk èn als museum in gebruik is) en de Jacobikerk (de missionaire gemeente die haar thuis heeft in de monumentale 13e eeuwse kerkgebouw in Utrecht).  Naast deze eeuwenoude kerken stond ook de Tiny Church op de Floriade op het programma. Het contact met deze groep werd in 2018 gelegd. De kennismaking met de Tiny Church in Almere Poort heeft inspirerend gewerkt. In oktober wordt in Denemarken een ontwerpwedstrijd voor een Tiny Church uitgeschreven. Voor het winnende ontwerp is ergens in Kopenhagen een plek beschikbaar gesteld. Op de dag van het bezoek van de Deense delegatie kwam bericht dat de financiering rond is. Verrassend en eerlijk gezegd zijn we ook wel een beetje trots!

September wordt nog een drukke maand. Een flink aantal kerkelijke groepen hebben zich al aangemeld voor een bezoek. Elke dag staan enthousiaste vrijwilligers klaar om de bezoekers te begroeten en tekst en uitleg te geven. De boekjes over de beelden vliegen de deur uit. Het wordt nog spannend of we genoeg boekje hebben tot aan de sluiting.
TuinonderhoudDoor de droogte wordt het onderhoud van de tuin wel een dingetje. Er wordt gesproeid met water uit het Weerwater. Elke avond moeten de sproeiers worden neergezet en de slangen worden uitgerold. De volgende morgen moet alles voor de komst van de bezoekers weer worden opgeruimd. In de afgelopen weken moesten op een aantal plekken nieuwe planten neergezet. En waarschijnlijk moet er voor de sluiting nog wel een en ander vervangen worden. Weliswaar gaat in de tuin de meeste aandacht uit naar de beelden van de vruchten van de Geest, maar het groen moet in op zijn minst een mooie achtergrond vormen. De beplanting heeft ook zijn eigen rol en betekenis. Het is niet helemaal een Bijbelse tuin, maar alle planten en bloemen komen wel in de Bijbel voor.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 14e84972-353f-5efc-5db7-49da9f55d631.jpg
Nog 43 dagen te gaan.
Dat betekent dat al over de komende sluiting van de Floriade moet worden nagedacht. Op 31 augustus is er een ontmoeting met alle inzenders en daar krijgen we de eerste informatie hoe het proces van ontmanteling gaat verlopen. De eerste kandidaat kopers voor onderdelen van de tuininrichting hebben zich al gemeld. We hopen dat al het materiaal een mooie bestemming krijgt.
In de vorige infobrief werd gemeld dat de Tiny Church te koop staat. Inmiddels zijn er een aantal serieuze kandidaten, maar de gesprekken zijn nog gaande. We hopen dat we in de volgende infobrief kunnen melden wat de nieuwe plek van de Tiny Church wordt.